Musiikin uudet tähdet

Internet-aika on muuttanut musiikkimaailmaa. Se on syönyt aiemmin levy-yhtiöille kuulunutta valta-asemaa eivätkä kaikki ole asiasta pahoillaan. Vuosikymmeniä myöhemmin tuntuu kummalliselta että ennen kaikki tuntuivat kuuntelevan samaa musiikkia jota syötettiin radioasemilta ja musiikkikanavilta, levykaupoista sai hakemalla hakea listahiteistä poikkeavaa musiikkia.

Miten noustaan pinnalle?

Internet avasi väylät auki niille artisteille, joiden musiikki olisi tuskin muuten nähnyt päivänvaloa. Autotalleissa rämpytelleet pienet bändit ja omassa huoneessa sävellyksiä ahkeroinut artisti saattoivatkin yhtäkkiä jakaa musiikkiansa suoratoistopalvelun kautta ilman levy-yhtiöiden porrasta. Jos klikkauksia alkoi tulla ja musiikki lähti leviämään, oli jotain tehty oikein.

Kaikista ei tule tähtiä

Moni yrittäjä jää kuitenkin edelleen yhden hitin tähdeksi. Samaan aikaan kun mahdollisuudet tuoda itseään esiin ovat laajentuneet, on kilpailukin koventunut. Valtavasta massasta erottuakseen on oltava lahjakkuus ja on osattava tehdä jotain toisin kuin muut. Ihan yksin harva pysyy kovin kauan pinnalla, joten levy-yhtiöitä tarvitaan edelleen, ei ehkä esille tuontiin kuten ennen mutta tuottamiseen kylläkin.

Armoton internet maailma syö tähtiä, juoruja ja uutisia liukuhihnan tavoin. Musiikin suurkuluttajia ovat nuoret, joille siirtyminen sivustolta toiselle on tuttua kauraa. Vain harvat ja todella mielenkiintoiset henkilöt ja biisit kestävät kulutusta, tarjonnan valtava määrä on tehnyt kuluttajista aiempaa armottomampia. Yksi klikkaus ja tähdeksi nousseen pöly alkaa haihtua. Uutta musiikkia, uutta tyyliä ja uudenlaisia kuvioita vaaditaan nopealla tahdilla, julkaistessaan uuden biisin esiintyjän tulee katsoa jo kohti seuraavaa siirtoa.

Vaihtoehtomusiikkia

Internetin palvelut tarjoavat valtavirrasta poikkeavan musiikin kuuntelijoille loistavat apajat. Aiemmin pienen genren kuunteleminen saattoi olla vaikeaa. Nyt jokainen voi rakentaa itselleen melko vapaa valinnaisesti oman listansa, jota kuuntelee. Internetin ihmeellisestä ja loputtomasta maailmasta löytyvät melko harvojenkin huulilla olevat pienet kuuluisuudet. Lomamatkalla iskenyt paikallinen biisi löytyy loman jälkeenkin netistä eikä pienemmänkään pumpun esitys jää yleensä rekisteröimättä.