Suomen parhaat kulttuuritapahtumat

Suomi aukeaa kesäaikaan aivan uudenlaiseen kukoistukseen. Se tarkoittaa myös monien kulttuuritapahtumien keskittymistä vuoden kauneimpaan aikaan.

Kesätapahtumat

Kesäkaupungeissa tapahtuu ja tarjonta jakautuu pienempiin ja suurempiin tapahtumiin. Kesällä nautitaan katutaiteesta, ruokaelämyksistä, kulttiaseman saavuttaneista musiikkitapahtumista ja monista elämyksistä, joille kaunis luonto antaa upeat kehykset. Maan suurimmat festarit kuten Ruisrock, Provinssirock ja Pori Jazz ajoittuvat kesä parhaimpiin hetkiin. Näiden lisäksi on tarjolla lukuisia pienempiä musiikkitapahtumia kuten Tuska, Down by the laituri ja Ilosaarirock.

Kesällä kansa liikkuu, lomailee ja haluaa nauttia kulttuurista mahdollisimman paljon ulkona. Lomalla myös liikutaan vilkkaammin joten erilaiset taidenäyttelyt ja lasten leikkipaikat vetävät väkeä kauemmaskin pääkaupunkiseudulta, Punkaharjun Retretti ja Turun muumimaailma ovat monien lomakauden etappeja.

Kulttuuritapahtumien kärki

Suomen suosituimpien kulttuuritapahtumien joukkoon kuuluvat esimerkiksi seuraavat:

  • Savonlinnan Oopperajuhlat
  • Helsingin juhlaviikot
  • Pori Jazz
  • Flow-kaupunkifestivaali
  • Rakkautta ja anarkiaa-elokuvafestivaalit
  • Seinäjoen tangomarkkinat
  • Kaustisen kansanmusiikkijuhlat
  • Kajaanin runoviikko Sana- ja sävel

Tämän lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia näyttelyitä ympäri vuoden. Suurimmissa kaupungeissa asukkaille on tarjolla taidemuseoita ja vaihtuvia näyttelyitä myös talvella, kesäisessä Suomessa tarjonta on kuitenkin moninkertainen eikä se keskity ainoastaan suurimpiin kaupunkeihin. Pienilläkin paikkakunnilla vietetään tuolloin musiikkipäiviä, kesäteatterit avaavat ovensa ja tarjolla on pieniä kaupunkitapahtumia, joissa kohtaavat ruoka, välitön tunnelma ja käsityöt.

Parhaimmat kulttuuritapahtumat riippuvat katsojasta. Suosituin ei välttämättä ole jokaisen suosikki. Kesäaika tarjoaa monipuolisen ohjelmiston, josta on varaa valita. Tarjolla on nykyisin myös poikkitaiteellista ohjelmistoa, kuten erilaiset ruokafestarit, joissa järjestäjinä ovat kaupunkilaiset itse. Osallistuminen kaupunkien elävöittämiseen on nosteessa ja monissa kaupunginosissa järjestetäänkin talkoovoimin tapahtumia.

Viime vuosina kulttuuria on pyritty tuomaan tarjolla myös talviaikaan sillä pimeä vuodenaika on toisaalta otollinen niiden järjestelyille, juuri silloin moni tarvitsee pimeyteen iloa musiikista, taiteista ja tapahtumista. Talviaikaan suomalaiset ovat myös helposti tavoitettavissa sillä harvan lomakausi tai kesämökkeily ajoittuu paukkuvien pakkasten aikaan.